luni, 26 decembrie 2011

Narghilea


Narghileaua sau Shisha este un instrument de fumat oriental (foarte comun in tarile arabe) care in ultima perioada a inceput sa se gaseasca tot mai frecvent si in Romania. 

Pe scurt, este vorba despre ceea ce vedeti in imagine. Se fumeaza printr-un furtun, iar fumul provine dintr-un tutun special (umed si aromat - mere, banane, menta, ciocolata etc.). Acesta este aprins de carbuni incinsi plasati in partea de sus, trece prin apa situata in vasul de jos si abia apoi ajunge catre fumator.  Trecerea prin apa face ca fumul sa fie foarte putin iritant. Aroma tutunului face ca experienta aceasta sa fie total diferita fata de fumatul tigarilor traditionale. (e un fum mai usor..) 

Personal nu pot suporta gustul tigarilor obisnuite asa ca nu m-am apucat niciodata de fumat, plus riscurile pentru sanatate. Narghilea totusi fumez ocazional, in special daca suntem mai multi prieteni adunati, deoarece este ceva total diferit. Este o experienta sociala si daca nu vreti sa fumati din acelasi furtun se pot cumpara foarte simplu mustiuce sigilate pentru fiecare dintre cei care fumeaza. 

Dezavantajele posibile ale unei narghilele aduse la o petrecere ar fi urmatoarele:
- timp relativ lung de preparare, in special pana se aprind carbunii pe aragaz/resou/in gratar. (in gratar merg cel mai repede cred).
- posibilitatea sa se rastoarne, carbunii incinsi fiind foarte daunatori pentru covor :) (am patit-o, va recomand sa incercati pe gresie la bucatarie)
- in functie de invitati, unii pot considera ca este un lucru ciudat, ca este drog etc. Repet, este doar un tutun aromat. Exista chiar variante de tutun fara nicotina. 

Mie narghileaua mi se pare ceva fain si daca aveti ocazia sa calatoriti intr-o tara araba veti vedea cat de placuta este senzatia de a bea un ceai sau o cafea la o terasa in compania prietenilor si a unei narghilele bune. 


Narghilele se gasesc de vanzare in toate orasele mari din tara si daca nu pe internet pe baza de comanda. Exista numeroase variante de narghilele, exista chiar cu mai multe furtune pentru a crea o experienta cat mai sociala.  

Va rog nu abuzati! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu